h1

Printre flori

octombrie 28, 2007

 floare1.jpg

Dacă ai marele noroc să te susţină financiar părinţii, atunci nu mai ai de ce să-ţi faci griji. Ţie nu-ţi ramâne decât să mergi la ore şi să înveţi conştiincios. Dacă, însă, eşti tu cel care trebuie să-i ajute, va trebui să-ţi împarţi foarte bine timpul ca să reuşeşti şi la serviciu.
Vă tentează anunţuri de genul:”Avem nevoie de chelneri. Salariul nu mai mic de 2000 de lei. Program avantajos”? Atunci consideraţi-vă deja angajaţi. Nu se ştie însă, pentru cât timp. Iar întrebarea despre un contract de muncă nici n-o puneţi. Mai bine profitaţi de moment şi lucraţi de zor vreo doua luni de zile ca să mai ciştigaţi un bacsis.

Renumita piaţă de flori din centrul Chisinaului, spre exemplu, are în cea mai mare parte drept angajaţi – studenţi, preponderent domnişoare. Condiţii de muncă? Pentru ca florile să nu se ofilească, temperatura în butic nu trebuie să depăşească 5 grade Celsius. Dacă geamul îngheaţă, trebuie presurat cu sare şi apoi şters bine cu o cârpă umedă. După miezul nopţii studenţii mai pot aţipi pe un pat improvizat din scaune, cu riscul de a fi văzuţi de „stapâni”. Unica lor şansă de-a se încălzi este cafeaua adusă cu regularitate de o matuşică sărmană, care seamănă mai mult a boschetar. Dar cine este cu adevarat boschetar la piaţa de flori dacă un student nu câştigă timp de o noapte mai mult de 40 de lei?
Când am întrebat-o pe colega mea Tatiana, care lucrează al treilea an deja „printre flori”, cum rezistă, ştiţi ce mi-a răspuns?
„Fiecare lucru pe lumea asta are două părţi: una bună şi una rea. Important este să poţi să o alegi pe cea care-ţi place.”

Lasă un comentariu